קניית אתרוגים בשנת השמיטה

כיצד נקנה אתרוגים לקראת חג הסוכות תשפ"ג הבעל"ט

הרב יוסי ברינר | ו' תשרי תשפ"ג

ב"ה

קניית אתרוג בשנת שמיטה - למעשה

 

בשנת השמיטה, יש באפשרותנו ליטול אתרוגים בדרכים הבאות:

 

א. אתרוגים מיובאים ללא קדושת שביעית - אתרוגים אלו מיובאים בדרך כלל ממרוקו (זן מרוקאי) או איטליה (זן קלברי), וגודלו על ידי שאינם בני ברית. אפשרות זו מתאימה למי שמקפיד בשנת שמיטה לקנות יבול נכרי, והזנים מקובלים עליו כזנים שאינם מורכבים. חשוב להדגיש שגם הסוברים שהזן הקלברי הוא הזן המובחר שסיכוייו להיות מורכבים נמוכים - יש בוודאות מקומו שבהם הרכיבו זן זה ברחבי איטליה.

 

ב. קטיפה מפרדס הפקר. בדרך כלל האתרוגים שגדלים בפרדס הפקר אינם מהודרים משום שלא טיפלו בעצים לאורך שנת השמיטה ולא השקו אותם. רק האתרוגים הקטנים יהיו נקיים ובדרך כלל אינם מחזיקים מעמד עד החג (הן מבחינת שיעור והן מבחינת רמת ריקבון).

 

ג. אתרוגים מאוצר בית דין - בהם בית דין ממנה את בעל הפרדס להיות שליח שלו ומשלם לו עבור ההוצאות השוטפות, כך שלא מתקיים מסחר בפירות שביעית. באתרוגים אלו בית הדין קובע את רמות המחיר של האתרוגים (בשנת תשפ"ג המחירים בדרך כלל נעים בין 20 ש"ח ל250 ש"ח). ניתן למצוא אתרוגים מכמעט כל הזנים מאוצר בית דין, אם כי זן חזון איש נדיר יותר משום שחלק גדול מהפרדסנים המגדלים זן זה מפקירים את הפרדס. 

באוצר בית דין, כל שרשרת האספקה - הפרדסן, הסיטונאי והמוכר - כולם שליחים של בית הדין, והסכום שנקבע עבור מכירת כל אתרוג נקבע על פי הערכת ההוצאות הנדרשות לגידולו. כדי למנוע מסחר בפירות, בית הדין קובע שאת האתרוגים צריך למכור בקופסא ארוזה עם מחיר נקוב עליו. למוכר מותר אמנם למכור את האתרוג במחיר נמוך מהמחיר הנקוב, אך לא במחיר גבוה יותר. המוכר איננו רשאי לפתוח את הקופסאות כדי להראות את האתרוג לאחרים, כדי שלא לקבוע את מחיר האתרוג על פי מראהו.

 

באוצר בית דין מצאנו שתי דרכים:

  1. המוכר מקבל סכום קבוע עבור האתרוג שהוא מכר - בין אם מדובר באתרוג זול או באתרוג יקר. באופן זה המוכר מרוויח יחסית יותר על האתרוגים הזולים יותר.
  2. המוכר מקבל אחוז מסויים מהמחיר שנקוב על האתרוג - כך שעל האתרוגים היקרים יותר הוא מרוויח יותר.

 

בשוק נוצרות מעט בעיות לגבי אופן הפעלת אוצר בית הדין. לפעמים הפרדסן רוצה שלקוחות קבועים שלו יקבלו אתרוגים טובים יותר (או כל מקרה אחר), ואז מתחיל תהליך מיון נוסף על תהליך המיון של בית הדין - לפני האריזה. במקרים מסויימים ראיתי במו עיניי מוכרים שמיינו את האתרוגים שלהם כבכל שנה (וגם לי הוצע לעשות כן עם האתרוגים שאני מוכר עם תלמידיי). כמו כן מקובל בשוק לפתוח את הקופסאות ולבחור את רמת ההידור של האתרוג.

 

יש גם פוסקים שלענ"ד אינם מכירים את השוק וסוברים שמותר לסוחר לבחור את האתרוגים שהוא ימכור, כשם שבסופרמרקט מותר לברור פירות שקדושים בקדושת שביעית. אולם, לענ"ד יש לחלק בין הדברים.

  1. יש להקפיד על הוראות בית הדין (וחשוב להדגיש שהכוונה לבית הדין עצמו ולא לשליח שלו שנמצא במחסנים שבדרך כלל נמנה על עובדיו של בעל הפרדס). אם בית הדין אינו מאפשר את המיון - בטלה השליחות. באופן דומה פסק מו"ר הגר"י אריאל שליט"א לגבי פתיחת הקופסאות. https://www.toraland.org.il/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%94%D7%90%D7%A8%D7%A5-%D7%95%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%95%D7%AA%D7%99%D7%94/%D7%A9%D7%91%D7%99%D7%A2%D7%99%D7%AA/%D7%90%D7%95%D7%A6%D7%A8-%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%93%D7%99%D7%9F/%D7%90%D7%AA%D7%A8%D7%95%D7%92%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%9C-%D7%90%D7%95%D7%A6%D7%A8-%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%93%D7%99%D7%9F-%D7%A9%D7%94%D7%95%D7%A6%D7%90%D7%95-%D7%9E%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%96%D7%95%D7%AA%D7%99%D7%94%D7%9D/
  2. אין דמיון בין קניית בחירת הפירות המובחרים בסופרמרקט לבין מיון אתרוגים. ראשית: לא מקובל שחנות אחת קיימות רמות מחיר שונות עבור איכות הפירות שנמכרים בה, אלא יש רמת מחיר אחידה ובשקלול המחיר נלקח בחשבון שחלק מהפירות לא יימכרו. לעומת זאת, כל מסחר האתרוגים מבוסס על קביעת מחיר על פי יופי האתרוג, כך שאם אתרוג מסוים ייראה למוכר כיפה יותר, הוא עלול להתפתות למכור אותו במחיר גבוה יותר. שנית: יש הבדל בין מסחר קבוע שבו למוכר יש אינטרס גדול יותר לשמור על קשר טוב עם הלקוחות לבין שוק ארבעת המינים שבו המכירה היא חד שנתית ופעמים רבות גם חד פעמית, ולכן הנפילות בכשרות ארבעת המינים גדולות יותר בכל שנה, כל שכן שהחשש למסחר בפירות שביעית גדול יותר. הלכך, רק מנגנון יעיל למכירת אתרוגי שביעית יכולה למנוע את המסחר בפירות שביעית.

 

לכן חשוב שכל מי שקונה אתרוגים - יקנה מאנשים אמינים, שמקפידים על ההוראות של בתי הדין, תוך ידיעה שאמנם השנה נשאיר את בחירת האתרוג לשמים, ובאיזון שבין שמירה על הלכות שביעית לבין קיום מצוות ארבעת המינים, ננהג כהוראת חכמינו.

 

נ.ב מבחינה מסחרית אין אפילו פרדס אחד שנוהג לפי היתר מכירה כך שהנושא לא רלוונטי. האתרוגים מהיתר מכירה הם של אנשים פרטיים והכמות שלהם קטנה.

תהילים פרק ה

ביאור אוצר המקרא לספר תהילים פרק ה אוצר המקרא הוא קיצור אוצר מפרשי התנ"ך
אוצר המקרא על התנך

יוסף ואחיו לפרשת וישב

מה הקשר בין כתונת הפסים לגלות? מדוע הפלה יעקב את יוסף ומדוע רצו אחיו להרוג אותו?
אוצר לדרך - אמונה

חרבות ברזל

תשובה לשאלה שנשאלתי לגבי השם חרבות ברזל
אוצר לדרך - אמונה

תהילים פרק ד

ביאור אוצר המקרא לספר תהילים פרק ד אוצר המקרא הוא קיצור אוצר מפרשי התנ"ך
אוצר המקרא על התנך